discworld & “arta de a cere”

azi un post scurt despre 2 carti:

terry pratchett, “the color of magic”, prima carte din seria discworld. god! inca o alta descoperire fff intarziata, ca si neil gaiman, de ma intreb where have you been all my life. eu n-am fost niciodata prea atrasa de fantasy, insa asta e atat de amuzant si expresiv scrisa, cu o poveste atat de interesanta si un univers atat de plastic si detaliat, ca simt ca numai citind-o e un fel de brain yoga. love it!! mai am inca una, “going postal”, e a 36-a cred insa o s-o citesc imediat dupa ce o termin pe amanda, mi se pare ca se poate “intra” de oriunde in serie.

amanda palmer, “arta de a cere”. mi-e ffff clar acum de ce femeia asta e casatorita cu neil gaiman :). este absolut fantastica. m-am gandit de multe ori in ultimii ani la natura, hmm, exprimarii nevoilor intre oameni, si am ajuns la (aceeasi) concluzie – sa te pui pe tine insuti in pozitia vulnerabila de a cere, sa oferi cuiva ocazia de a te ajuta este esential pentru relatia umana. relatiile se cladesc pe fundamentul nevoii pe care o avem unii de ceilalti, si sa negi sau sa anulezi aceasta nevoie (poate uneori din ratiunea supramodesta de a nu le ingreuna celorlalti viata) inseamna sa rupi podurile catre ceilalti. interesant si greu de acceptat, mai ales de catre cineva ca mine care toata viata a incercat sa nu ii deranjeze pe altii pe cat posibil :)). trebuia sa ii deranjez mai des :)).

m-a mai induiosat (cred ca asta e cuvantul :)) paragraful in care povesteste cum a inceput ea sa se indragosteasca de neil, care nu i s-a parut cine stie ce la prima vedere. a fost atunci cand si-a dat seama ca e atat de bun. si ultimately mi se pare ca fix asa ajungem sa iubim oamenii, cand vedem si intelegem bunatatea particulara a fiecaruia. exact asa ma gandesc si eu la p. (sorry internet, stiu ca te-am zapacit cu subiectul asta, dar u know cand ai un cui totul e un ciocan, sau asa ceva :)), pot sa enumar cred zeci de lucruri care sunt fermecatoare la el, insa lucrul de care sunt profund si apparently iremediabil indragostita este ca el cumva oozes kindness :)) adica este tot asa, ca o mare paine calda si buna.